December is traditioneel het begin van het klimatologische jaar. December 1993 was een in veel opzichten een zeer trieste maand, met name door de overstromingen van de Maas als gevolg van overvloedige regenval. In Limburg viel 140 tot 170 mm, het dubbele van het gemiddelde. Met 24 zonloze en slechts 2 droge dagen werd het ook de somberste decembermaand van deze eeuw en de natste sinds 1965.
Januari liet het als wintermaand vrijwel geheel afweten. Overwegend zuidwestelijke winden voerden zachte en vooral vochtige oceaanlucht aan met temperaturen die vergelijkbaar waren met die van begin maart. Halverwege was er wel een ‘mini’ koudegolfje met plaatselijk wat lichte sneeuw. Januari was ook een natte maand waarin het op 21 dagen regende en de regenmeters bijna 100 mm opvingen. Uiterste temperaturen: 13.3 graden en -2.7 graden.
Februari werd de enige wintermaand met een periode met lichte tot matige, plaatselijk zelfs even strenge vorst. De gemiddelde temperatuur bleef daardoor iets onder normaal. De 22ste februari was tevens de koudste dag van het jaar. Omdat het kwik overdag niet verder steeg dan tot -1.5 graden werd het tevens een ‘ijsdag’. Tijdens de carnavalsdagen moest de winterjas aan en de ijsmuts op. Sneeuw viel er vooral in Midden-Limburg. De totale hoeveelheid neerslag in de sprokkelmaand was slechts de helft van normaal. Uiterste temperaturen: 15.1 graden en -10.2 graden.
genoteerd en dat was sinds 1990 niet meer voorgekomen. In Heerlerheide voltooide een eksterpaar -ongekend vroeg- zijn nestbouw. Tijdens vijf nachten kwam vorst voor. Normaal kent maart 10 vorstdagen. Uiterste temperaturen: 21.9 graden en -1.8 graden. ■
April voldeed in veel opzichten aan zijn imago als de maand met de grote tegenstellingen. De maand startte met de laagste barometerstand van het jaar (982 hpa) en daarnaast ook met koud en nat weer, waarbij op diverse plaatsen een dun sneeuwdekje achterbleef. Beide Paasdagen waren erg koud en er viel hagel tijdens onweer. Maar met een eindsprint van zes warme dagen werd de grasmaand zelfs nog iets te zacht. De totale hoeveelheid neerslag bleef met 40 mm iets onder het gemiddelde. In de Bilt werd de hoogste luchtdruk van april gemeten sinds 1849. Uiterste temperaturen: 24.8 graden en -1.1 graden.
Mei is de geschiedenis ingegaan als de somberste meimaand sinds 1984. De laatste lentemaand startte met warm weer, gevolgd door een koude periode, maar eindigde toch fraai. Maar een zomerse dag – normaal voor mei – kwam voor het eerst sinds 1987 niet voor. Beide Pinksterdagen waren droog met kwikstanden van rond de 20 graden. Toch lag de mei-temperatuur iets boven normaal en de neerslag iets daaronder. Uiterste temperaturen: 24.9 graden en 1.6 graden.
Met februari eindigde ook het winterseizoen. Winter 1993/1994 kwam nauwelijks voor die kwalificatie in aanmerking en komt pas op de 41ste plaats van het eeuwwinterklassement. De gemiddelde etmaaltemperatuur kwam uit op 3.9 graden tegen 2.5 graden normaal. Gemiddeld viel 285 mm regen tegen 194 mm normaal. Op 34 dagen kwam het tot vorst en op 14 dagen viel sneeuw.
Met de bloeimaand eindigde ook het lenteseizoen. De zon kreeg te weinig kans om voor echt lenteweer te zorgen. Toch werd het een zachte lente, omdat de gemiddelde etmaaltemperatuur met 10.4 graden ruim boven normaal uitkwam (8.5 graden). De lente kende slechts zeven vorstdagen tegen 14 normaal. Daartegenover stonden 22 warme dagen (20 graden of meer) tegen elf normaal. Hoewel de totale hoeveelheid regen normaal was, werd het toch de natste lente sinds 1989.
Maart manifesteerde zich als een zachte en erg natte lentemaand. Er werd in Limburg plaatselijk meer dan 100 mm hemelwater afgetapt, het dubbele van normaal. De grootste hoeveelheid regen dit jaar op één dag viel op 19 maart. Op de 30ste werd de eerste ‘warme’ dag van het jaar
Sinds 1988 zijn de gemiddelde etmaaltemperaturen in Limburg te hoog geweest. En het jaar 1994 heeft deze warme trend voortgezet en staat nu op een gedeelde derde plaats. Alleen in 1990 en 1989 was het gemiddeld nog wat warmer en in 1992 werd het net zo warm als dit jaar.
Juni ging van start met de eerste zomerse dag in 1994 en dat uitgerekend ook op de eerste dag van het zomerseizoen. Het bleek helaas een ‘eendagsvlieg’ te zijn, want tot de helft van deze maand zat de zomer in het slop. Niets wees er op dat het toch nog een warme en zonnige maand zou worden.
Na de 17de juni werd de zomer op de rails gezet en was er sprake van één aaneengesloten periode met warm zomerweer. In deze maand viel ook de warmste nacht: op 29 juni werd het in de nacht niet kouder dan 22.2 graden. D.oor de 220 uren zon waren er 21 warme, waaronder elf zomerse en drie tropische dagen. Slechts 75% van de normale hoeveelheid regen werd afgetapt. Uiterste temperaturen: 31.3 graden en 6.3 graden.
Juli werd een ‘gouden’ maand: de warmste hooimaand sinds het begin van de waarnemingen in 1706. Het kwik kwam op maar
liefst 30 dagen boven de 20 graden uit, waaronder 26 maal boven de 25 graden en 14 maal boven de tropische grens van 30 graden.
Dankzij dit thermische stuntwerk vielen er drie hittegolven te noteren, waarin vrijwel alle juli-records werden gebroken. Zo lag de gemiddelde etmaaltemperatuur maar liefst vijf graden boven normaal.
In de laatste week van deze maand veroorzaakte een waar noodweer nogal schade in Hoensbroek en Valkenburg waar straten en winkels blank kwamen te staan. Regionaal gezien was juli toch een erg droge maand met plaatselijk slechts 30% van de gemiddelde hoeveelheid neerslag. Uiterste temperaturen: 36.4 graden en 10.3 graden.
Met augustus kwam ook een einde aan het zomerseizoen. Zomer 1994 was zo warm dat het de vierde plaats van deze eeuw heeft ingenomen. De oogst mocht er zijn. 78 warme dagen, waaronder 50 zomerse en 22 (vier is normaal) tropische dagen. Gemiddeld werd het drie graden te warm maar het bleef ook te droog, omdat de regenmeters 60 mm neerslag minder opvingen dan gewoonlijk.
September bracht weinig fraai zomerweer: het werd een sombere en vooral kletsnatte maand. Het werd ook de natste maand van 1994. Het sombere karakter werd geaccentueerd door de negen dagen waarop de zon verstek liet gaan. Voor de temperatuuren had dit geen gevolgen: deze bleven exact normaal. Maar de hemelsluizen stonden vaak wagenwijd open. De 21 regendagen lieten 120 mm in de regenmeters achter tegen 60 mm normaal. Uiterste temperaturen: 24.1 graden en 7.3 graden.
Oktober werd landelijk een ongekend natte maand met overstromingen in Noord-Holland. Zuid-Limburg was ditmaal het droogste plekje van Nederland waar minder regen viel dan normaal. Maar in Midden-ümburg viel beduidend meer neerslag dan gemiddeld. Weliswaar scheen de zon
Augustus als laatste zomermaand zette de zomerse trend van juli aanvankelijk voort, toen op de vijfde op tal van plaatsen in Limburg de thermometer meer dan 37 graden aanwees. Op de tiende kwam een einde aan een recordperiode van maar liefst 32 zomerse dagen en 35 warme da-> gen op rij! In deze maand kon zowel de 100ste warme dag als de 50ste zomerse dag van het jaar in het dagboek worden bijgeschreven. De gemiddelde temperatuur lag bijna twee graden boven normaal. Ondanks plaatselijke zware onweersbuien was augustus toch een vrij droge maand. Uiterste temperaturen: 37.3 graden en 7.2 graden.
bijna twee weken achtereen uitbundig, maar door een aantal te koude nachten bleef de gemiddelde temperatuur toch iets beneden normaal. Uiterste temperaturen 20.8 graden en -0.5 graden.
November werd de warmste herfstmaand sinds 1706, waarin veel en stokoude records daterend uit 1899 sneuvelden. Zo werd onder andere op 4 november de hoogste novembertemperatuur van deze eeuw geregistreerd. Op tal van plaatsen steeg het kwik boven de 21 graden. De gemiddelde etmaaltemperatuur lag maar liefst ruim vijf graden boven normaal. Alleen op de laatste dag kwam het in de nacht tot een graadje vorst. Daarnaast was de laatste herfstmaand ook vrij droog, omdat maar 75% van de normale hoeveelheid regen werd opgevangen. Uiterste temperaturen: 22.3 graden en -1.4 graden.
Met november kwam ook een einde aan het herfstseizoen, waarin de traditionele herfststormen niet op de weerkaarten verschenen. In feite hebben september en november het weerbeeld in de herfst bepaald, omdat oktober weinig afwijkende weergegevens produceerde. Door de bijzonder natte september en de ongekend warme november werd de herfst in totaliteit ook vrij warm en nat. De gemiddelde etmaaltemperatuur kwam uit op 11.3 graden tegen 10.2 graden normaal. De herfst telde in Limburg nog 14 warme dagen, tegen 13 normaal. De regenmeters vingen 200 tot 230 mm op, tegen 195 mm normaal.
Tenslotte enige aanvullende cijfers: Hoogste dagtemperatuur: 37.3 graden op 4 augustus. Laagste dagtemperatuur: -1.5 graden op 20 februari. . Warmste nacht: 22.2 graden op 29 juni. Koudste nacht: -10.2 graden op 21 februari. Jaarsom neerslag: 850 mm Aantal ijsdagen: 2 Aantal warme dagen: 114 Aantal zomerse dagen: 50 Aantal tropische dagen: 22 Aantal vorstdagen: 35 Aantal dagen met neerslag 193, waaronder 2 met ijsregen, 2 met ijzel, 18 met sneeuw en 19 met hagel. Aantal zonloze dagen: 81 Aantal heldere dagen: 28 Aantal dagen met onweer: 26 Aantal dagen met mist: 12.