Liveblog winterinval februari 2021

17:45

Voor maandagmorgen heeft het KNMI een code Rood afgegeven voor heel Nederland. Voor onze regio geldt deze code Rood van maandagmorgen 7:00 uur tot maandagmiddag 14:00 uur.


Helaas voor de winterliefhebbers komt er aan een weekje ouderwetse winter na zondag een einde. Zondag nog even genieten van de sneeuw en het ijs en daarna komt er weer een zachte zuidwestelijke stroming op gang. Let even op het kaartje voor komende zaterdag. Voelt al stiekem wat lenteachtig aan.

Bovenstaande kaart geeft de neerslagsituatie voor maandagmorgen 15 februari zoals die vandaag door de modellen worden berekend. Er kan nog veel veranderen maar toch een situatie om in de gaten te houden.

Ijspegels langs de Roer
Foto: Olaf Eckhardt

Wederom een nacht met strenge vorst. Gisteravond koelde het razensnel af, maar door een aantrekkende wind liep het kwik weer tijdelijk op door vermenging van “mildere” luchtlagen met de koude lucht. Dus ook bij een kraakheldere hemel en ijzige transportkoude kan een matige wind het kwik gaan temperen. Desalniettemin koelde het later in de nacht weer af, met in de vroege ochtend weer temperaturen beneden de -10 graden.
De weermodellen laten vanaf zondag mildere lucht binnenstromen.
Vandaag zonnig maar door de matige oostelijke wind voelt het veel kouder aan. De maximumtemperatuur zal vandaag waarschijnlijk rond het vriespunt komen te liggen, maar door de aantrekkende wind ligt de gevoelstemperatuur veel lager. Vanmiddag zelfs windkracht 4 mogelijk.

Maandag is het voorlopig gedaan met de winterpret. Op langere termijn loert de winter echter steeds om de hoek, dus de verwachtingen worden erg onzeker.

Clauscentrale Maasbracht
Foto: Ben Effing

Vandaag een strakblauwe lucht boven de regio. Aan de pluim van de Clauscentale is duidelijk te zien dat de aangevoerde lucht vrij droog is want de wolken lossen snel op. Vandaag op een enkele plaats binnen de bebouwde kom iets boven nul maar in de buitengebieden bleef het, ondans de felle steeds sterker wordende zon, lichtjes vriezen. De temperatuur gaat vanavond en vannacht weer flink onderuit met uiteindelijk strenge vorst.

Een zonovergoten winterdag na strenge vorst ( ruim -11 graden ) in de Roerstreek. Het zal erom gaan hangen of we weer een ijsdag gaan noteren. De zon heeft in deze tijd van het jaar al wat meer power gekregen en kan het kwik vanmiddag tot rond het vriespunt, of misschien een fractie erover tillen. Mocht het wel blijven vriezen, dan zou dit de 4e ijsdag op rij worden. In de namiddag schiet het kwik weer onderuit en in de avond is er matige vorst.
De weermodellen zijn het er niet allemaal over eens of het hier in Roerdalen komende nacht en morgenvroeg weer tot strenge vorst gaat komen. Vooralsnog wordt er een minimumtemperatuur van -9 graden berekend tegen de ochtend.


Natuurlijk zorgt deze winterse periode ook voor fraaie plaatjes. Dit plaatje van Dre Broen uit Linne willen we u niet onthouden.

Na een aantal dagen winter is het goed eens te kijken wat voor winter de winter 2020-2021 nu eigenlijk is. Voor winters is het Hellmann bedacht. Dit getal geeft aan hoe koud (of niet) een winter nu eigenlijk is. Alle dagen met een negatief etmaalgemiddelde (de gemiddelde temperatuur op een dag ligt beneden het vriespunt) van november tot en met maart tellen mee.
Deze winter is net op gang gekomen en het zal duidelijk zijn dat de winter 2020-2021 in de onderste regionen van het klassement vertoeft.
De koudste winter (sinds 1976) was die van 1984-1985 met bijna 225 punten ( Categorie zeer koud). De huidige winter staat op de 36e plaats met 13,25 punten en is daarmee een zeer zachte winter. Het kan nog minder met het winterse weer want in de winter van 2013-2014 bedroeg het puntentotaal welgeteld 0. Deze winter draagt voor altijd de rode lantaarn. De huidige winter zal nog zeker een aantal plaatsen stijgen de komende dagen.


Schapen in een winters landschap in Montfort

Bericht bekijken

De nacht verliep ijzig koud, met buiten de bebouwde kom ruim -11 graden – strenge vorst. De wind en regelmatig overtrekkende wolkenvelden voorkwamen dat het nog kouder kon worden. De ijsaangroei gaat snel momenteel.
Ook komende nacht kunnen telkens weer wat wolkenvelden ( Oostzee-effect ) overdrijven. Bij langere opklaringen gaat het harder vriezen, maar ook met wolkenvelden vannacht matige tot waarschijnlijk strenge vorst.

Bevroren landschap rond de Roer tussen Melick en Sint Odiliƫnberg
Flink wat sneeuw op de weg bij Tegelen. Nu meer zon en enkele nachten met strenge vorst op komst

Neerslagradar van 13:35 laat zien dat de meeste sneeuw wederom noordelijk van de Roerstreek naar het westen trekt. Toch sneeuwt het in Roermond al enkele uren lichtjes. Genoeg om de wegen weer glad te houden en voor een klein beetje accumulatie. Door de wind is het sneeuwdek moeilijk te meten.

Sneeuwbedekking Limburg en omgeving


Volgens de laatste uitdraai van het weermodel Oper zal het in het zuidoosten van ons land en dus ook in onze regio streng gaan vriezen. Dit model is geldig voor donderdagmorgen. Overdag in Limburg rond de -6 graden en in de nacht en vroege ochtend strenge vorst. Uiteraard nog ver vooruit maar deze koude uitbijter willen we u niet onthouden.

Het noordelijke deel van Limburg heeft inmiddels een aardig sneeuwdek van 10 tot ruim 15 cm in de buurt van Mook. Omdat het hard waait is de sneeuwhoogte lastig te meten en is er sprake van sneeuwduinvorming. In Roermond is er vooral sprake van ijsregen en aanvriezende regen. De ijsregen begon gisteravond rond 20:15. Snel daarna viel er een korte tijd sneeuw, die weer steeds overging in ijsregen en zelfs even gewone regen. Pas om 6:00 vanochtend ging het kwik dan eindelijk onder de nul graden. Houd de weersituatie goed in de gaten vandaag.

Het radarbeeld van zaterdag 21:20 uur geeft aan dat de regio zich op het grensvlak bevindt van de zachtere en koude lucht. De blauwe tinten geven aan dat het regent. De geel en geel/roze gearceerde geven aan dat er ijsregen of natte sneeuw valt en de roze tinten geven de sneeuw aan.

Update: zaterdag 6-2-2021 21:30 Ben Effing

Neerslaggebied stoomt op vanuit het zuiden

Update: zaterdag 16:30 uur Ben Effing

Update te verwachten sneeuwhoogte

Het meest recente model van WRF geeft aan dat de regio Midden-Limburg net op de rand van het uitgebreide sneeuwgebied zit. De kaart geeft de te verwachten hoeveelheid sneeuw aan tot zondagavond 18:00 uur. Kleine verschuivingen van het neerslaggebied kunnen grote gevolgen hebben.

Update: zaterdag 6 februari, 11:23 door Ben Effing

Nog meer sneeuw?

Het meest recente weermodel van Arperge geeft weer wat meer sneeuw voor de regio. Om maar aan te geven hoe moeilijk de modellen het hebben met deze uitzonderlijke weersituatie.

17 cm sneeuw in Roerdalen? Of alleen regen met kans op ijzel? De tijd zal het leren.

Code oranje afgegeven door het KNMI.

Voor vrijdag en zaterdag zijn er nog geen waarschuwingen van kracht.
Code oranje is afgegeven op 5-2-2020 om 19:56 en geldig voor zondag 7-2-2020 van 0:00 uur tot 19:00 uur.

Zaterdagavond bereikt een neerslaggebied het zuiden.
Al vrij snel gaat de regen in het zuiden en midden over in sneeuw, in het zuidoosten is eerst ook ijzel mogelijk. De sneeuwval zal zich in de nacht naar zondag noordwaarts uitbreiden.
Zondag overdag houdt de sneeuwval aan, in totaal valt er op veel plaatsen 5-10 cm. In combinatie met een stevige oostenwind is er sprake van een sneeuwjacht, waardoor de sneeuw kan opwaaien en er sneeuwduinen ontstaan. Hiervoor is er m.u.v. voor het noorden code oranje van kracht.

Sneeuwval wat zuidelijker?

De meest recente runs van een aantal weermodellen geven aan dat de sneeuwzone in het komende weekeinde wat meer zuidelijk komt te liggen. Dit houdt in dat de sneeuwkansen in onze regio wat gaan stijgen. Niet te vroeg juichen want het weer zwabbert nogal de laatste dagen. Kleine verschillen in de winterse setting kunnen grote gevolgen hebben. Vandaag vrijdag is het zacht met vanmiddag 12 graden.
De kaart geeft de verwachte sneeuwhoogten aan voor maandag 0:00 uur.

10:30

Update: vrijdag 5 februari, 12:45 door Ben Effing


Spannende weersituatie met mogelijk sneeuw en ijzel op komst!

Het is al dagenlang spannend voor de winterliefhebbers in Nederland. Een botsing tussen ijskoude lucht uit het NO gaat met warme lucht vanuit het zuiden botsen. Waar dat precies gebeurt blijft nowcasten. De meeste weermodellen zijn het er wel al over eens: er gaat sneeuw vallen in een overgroot deel van Nederland. Voor onze provincie is het vooral in het zuiden en midden erg spannend. Deze gebieden blijven vooralsnog in een warmere sector liggen, maar er is een serieuze kans op een ander fenomeen; ijzel. En deze ijzel zou wel eens behoorlijk heftig kunnen uitpakken.

We houden jullie op de hoogte!

Update: vrijdag 5 februari, 8:37 door Olaf Eckhardt